Avui s'ha celebrat a Sant Carles de la Ràpita el V Fòrum Turisme la Ràpita, Etno-Gastro-Nomia, on s'ha parlat entre altres coses de l'entorn natural que ens envolta, els nostres costums, el nostre bagatge culinari i els ingredients que tenim a l'abast, que són molts, variats, i de qualitat.
Els diferents ponents han exposat idees molt interessants sobre tots aquests temes, i sobre la bona i mala nutrició i alimentació.
Potser el més conegut d'aquests era l'Isma Prados, que hom coneix per les seues aparicions televisives a Cuina x solters i La cuina de l'Isma. Ens ha cuinat tres plats fantàstics amb ingredients de les nostres terres, mentre, amb l'ajuda de Pep Palau, ens explicava a grans trets el manifest de bons hàbits de proximitat i salut.
En aquest manifest, ens parla de la importància que té alimentar-se correctament amb un menú complet, i que està compost per:
- 1 ració d'hidrats de carboni, 130-150 gr. (cereal, llegum o tubercle),
- 1 ració de proteïna animal, 120-150 gr. (carn o peix),
- 2 racions de fruita i verdura, 250 gr. (vegetals),
- 1 ració de greixos saludables, 20-40 gr. (olis, fruits secs),
- 1 ració de làctics, 40-80 gr. (formatge sec), o 250 gr. (iogurt o llet),
- 1 copa de vi.
Amb tots aquests elements podem conformar un àpat sencer per migdia, amb la premissa bàsica de reduir el consum (massiu) de proteïnes animals, en substitució de les vegetals, i consumir productes de proximitat i de temporada, o sia, anar al mercat, com tota la vida s'ha fet, a veure que hi trobem.
Aquí tenim un dels plats que ens va preparar, amb carn d'ànec i diferents verduretes, i que podíem olorar des de les últimes files, realment espectacular.
Nosaltres, hem anat a presentar una experiència conjunta entre l'Escola d'Aqüicultura de l'IES Alfacs, i l'IRTA de SCR, en què intentem recuperar un dels cultius tradicionals de les nostres terres, la Sosa. I no contents amb això pretenem fer-ho amb un circuit d'aquaponia, que per aquells que no esteu posats en el tema, us faré cinc cèntims.
Aquaponia és la simbiosi d'hidroponia, cultiu de vegetals sense un substrat de terra, o sigue amb aigua, i aqüicultura, que és la cria, reproducció i cultiu d'espècies que viuen en aigua salada o dolça en condicions controlades).
Molta gent s'ha interessat pel tema, incloent-hi el mateix Isma, i altres restauradors de la zona, que pensen que s'ha de provar a fer nous plats amb aquestes espècies. Al final, ens ho hem passat molt bé, i hem après tots una mica més del nostre territori.
Podeu veure més fotos aquí: