dimecres, 15 d’octubre del 2014

Iogurt natural fet a casa

Avui, us porto una recepta molt fàcil de fer, i que és molt bona pel nostre cos, el iogurt natural.

Si bé aquest producte és beneficiós, com quasi tot el que comprem envasat ha passat per un procés industrial, que en més o menys mesura afecta el resultat final, afegint conservants, colorants, i altres elements que no ens beneficien tant.

Amb sucre moré o mel, està fantàstic, i jo encara m'hi poso cereals. Sóc un viciós.

A casa ja teníem una iogurtera, però ara, amb els preus de l'energia, tenir l'aparell endollat tota la nit, cada iogurt pot valer un Potosí. Amb aquest sistema, no hem de gastar electricitat.

Comencem amb els ingredients:
- llet (tanta com iogurts vulguem fer),
- iogurt natural (necessitem una culleradeta per cada iogurt que volem fer),
- potets de vidre o ceràmica nets i secs,
- algun aïllant que conserve la calor, paper de diari, una manta, etc. Jo vaig utilitzar un forn solar petit, que com aïlla l'interior de l'exterior, va anar molt bé.
- un termòmetre de forn, (dels de punxeta, per mesurar la temperatura de l'interior de la carn),

En primer lloc, posem una cullerada de iogurt en cada potet que vulguem fer. Posem la llet a escalfar a foc lent, fins als 85 ºC, remenant de tant en tant. (Si no teniu termòmetre, espereu a què comence a fumejar).
Apaguem el foc, i esperem a què baixe fins els 45ºC. És important que estigue a aquesta temperatura per començar el procés, ni més ni menys.
Emplenem els gots, com més millor, així quedarà menys aire en el seu interior. Remenem amb alegria per barrejar la llet i el iogurt. (Lo de l'alegria és important). Tapem els pots amb filmina (film plàstic), i els posem en un lloc on guarden la calor, embolcallats amb una manta, dins una capsa, amb diaris. Ho deixem reposar com a mínim 6 hores, o millor tota la nit, en el lloc més càlid de la casa.
Passat aquest temps, els traiem, i si encara estan calents, esperem una mica, i els posem a la nevera, per un espai de 4 hores, després del qual ja estarà preparat per menjar. Durant dos dies, es continuarà espessint.

Podeu continuar fent iogurts nous aprofitant sempre un dels que heu fet, i cada cop que ho feu, estalvieu sis potets de plàstic, amb les seues tapes d'alumini respectives. I sense gastar més energia que la d'escalfar la llet. Que vagi de gust !!!

El meu mini forn(solar) i el termòmetre

Extret de la bioguia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada