diumenge, 21 d’octubre del 2012

Tots Sants i els panellets

Arriba Tots Sants, i amb ell, la festa de la castanyada i els panellets. 


Amb pinyons, quina delícia...
Avui us proposo la recepta de ma sogra, Cinta. L'any passat ja els vaig fer així, i m'agrada molt com queden. 

Anem per feina, ingredients:
-400 gr. pataca bullida.
-1 kg. farina d'ametlla.
-1 kg. de sucre.
I per la decoració o donar-li diferents sabors:
-coco ratllat
-mel
-pinyons
-ametlles, avellanes
-cireres confitades
-sucre glacé
-cacau en pols
-cafè soluble
-ou per pintar.
Amb tot això, ens en van sortir 151, si no en voleu tants, ho podeu partir per la meitat. Hi ha qui posa moniato en comptes de pataca, així com també dos o tres rovells d'ou, però jo l'he provat de diferents maneres, i com m'agrada i és més fàcil, es així.

Primer que tot bullim les pataques, i encara calentes les pelem i xafem amb una forquilla. Afegim el sucre, i amb l'escalfor de la pataca, s'ha de fondre, (jo vaig posar sucre de canya, i això li va donar un color torrat). Remenem bé, i anem afegint la farina d'ametlla, fins tenir una massa de consistència més be dura.



Si volem fer panellets de diferents gustos, ara és l'hora de separar parts de la massa, i reservar-la per més tard.

Amb l'ajuda de dos culleres o amb les mans, anem fent boletes més o menys iguals, les banyem en l'ou batut, i les arrebossem de pinyons. No és fàcil, però amb la pràctica ja veureu que queden molt be. És important tenir una llauna o safata de forn preparada per anar-los posant damunt, perquè com més els toquem desprès de fets, més es deformen. Per evitar que s'apeguen a la llauna, he posat paper de forn.

Panellets recent sortits del forn, i Martí fent els de coco















Amb les parts que hem separat abans, podem fer de diferents gustos. Nosaltres hem fet aquests perquè son els que ens agrada, però poden ser de qualsevol cosa que us vingui de gust. Potser fareu una nova moda i tot!!

Aquests son molt fàcils de fer, només cal afegir l'ingredient a una part de la massa, fer les boletes, i per distingir-los fer-li una decoració diferent. Al final, en vam fer de xocolata, afegint tres cullerades de cola-cao; de cafè, amb una (com a molt dos, però no us passeu!) cullerades de nescafé; de mel, aquesta és la mes enganxifosa de fer, però paga la pena el resultat, de coco, arrebossant les boletes amb coco ratllat.

Quan ja tenim totes les boletes fetes, ho posem al forn, que ja ha de ser calent a uns 180 graus, i més o menys amb deu minuts / un quant ja estan fets. Depèn del forn, així que el millor és anar vigilant, i quan ja estan rossos, cap a fora. 
Aquest any, si el dia que els faci fa bon temps, miraré de fer-los en el forn solar, però en aquestes dates, fins que arriba el dia no se sap quin temps farà.
Espero que us animeu a fer-ne, ja que és una recepta molt fàcil, i apta per fer amb infants.
Que vagi de gust.

Aquí el tresor un cop passats pel forn. Fixe-us quina bona fila que fan.

De cafè

De mel amb cirera o ametlla

Una mica de tot












1 comentari:

  1. us heu posat les botes no??? Tenen super bona pintta. A ca meua només me'ls menjo jo, així que no en faré! em contento en veure els teus!

    ResponElimina